Wizyta studyjna w Państwowym Instytucie Badawczym w Skierniewicach, w Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych.
To kolejny krok w projektowaniu Manufaktury Tradycji i Kultury Kulinarnej we Włostowie. Ze skierniewickiej przetwórni możemy czerpać wzór, tworząc Manufakturę Tradycji i Kultury Kulinarnej w miejscu po dawnej cukrowni we Włostowie, gdzie obecnie rozpoczęła się budowa inkubatora przemysłowego, czyli pierwszego etapu Świętokrzyskiego Centrum Przedsiębiorczości Rolniczej. Manufaktura Tradycji i Kultury Kulinarnej to drugi etap.
Przetwórnię w Skierniewicach uruchomiono pod koniec 2021 roku. W ramach projektu, wybudowano obiekt spełniający wymagania dla produkcji spożywczej o powierzchni około 1400 metrów kwadratowych. Najważniejszą częścią obiektu są dwie wydzielone specjalistyczne hale technologiczne, spełniające wymagania dla produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Najważniejszy z ciągów produkcyjnych, to kompletna linia do wytworzenia soków NFC.a