Tradycyjnie już z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych klasa III technikum żywieniowego i hotelarskiego opatowskiego Zespołu Szkół Nr 1 pod kierunkiem wychowawcy wspólnie gotuje i biesiaduje przy obficie zastawionym wielkanocnym stole.
- Na zajęciach pracowni gastronomicznej uczniowie w oczekiwaniu na Święta Wielkiej Nocy upichcili świąteczne śniadanie w wersji staropolskiej z nutką nowoczesności - relacjonuje dyrektor Magdalena Gdowska.
Na stole nie zabrakło żuru, pieczonej szynki, białej kiełbasy, jaj, sałatek i bab, którym nikt nie mógł się oprzeć. Potrawą polecaną na przystawkę był tatar z łososia i awokado serwowany na ciemnym żytnim chlebie.
- Wspólne świąteczne śniadanie i „dzielenie się jajeczkiem” było tym przyjemniejsze, że oko wszystkich cieszyły niezwykłe dekoracje stołu w kwiatach i pisankach – mówi dyrektor Gdowska. (KK)