Przed tygodniem kolejna grupa uczniów z klasy 2 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkól numer 1 w Opatowie wróciła z zagranicznego stażu w portugalskiej Evorze.
W sobotę 3 marca nasi „żywieniowcy” wraz z opiekunami przybyli do Evory. Po odpoczynku udali się na lunch do jednej z tutejszych restauracji. Mieli możliwość degustacji regionalnych potraw i przysmaków. W pierwszym tygodniu staży w portugalskich restauracjach w Evorze uczniowie zapoznawali się z miejscami pracy i powoli wdrażali się w swoje obowiązki. Praktyki odbywały się w siedmiu lokalach gastronomicznych, w których młodzi kucharze zdobywali doświadczenie zawodowe pod okiem profesjonalnych portugalskich mistrzów kuchni: Docas Gourme, A Curva do Bacelo, Cozinha da Catarina, Cozinha da Graciete – Bowling, Friends Sushi Bar By Kenzo, Convento do Espinheiro, Restaurante Chouriçaria da Praça. Martyna Świrk oraz Oliwia Chadała staż odbywały w restauracji jednego z najlepszych i najpiękniejszych hoteli w Portugalii - pięciogwiazdkowym Convento do Espinheiro. Hotel mieści się w budynku należącym kiedyś do mnichów. Zachwyca niezwykłą atmosferą i urokiem.
Jakub Jankowski i Remigiusz Wasilewski pracowali w Friends Sushi Bar By Kenzo – najlepszym barze sushi w Evorze. Chłopcy byli niezwykle zadowoleni z możliwości zapoznania się z tajnikami przygotowywania na różne sposoby tak oryginalnej potrawy, jaką jest sushi. Nasi uczniowie poznawali tradycyjną portugalską kuchnię, a także kuchnie innych krajów europejskich, afrykańskich, azjatyckich i południowoamerykańskich. Kulinaria wymienionych krajów opierają się głównie na rybach i owocach morza. Przygotowywano dania z wykorzystaniem ryżu i makaronu, zimne i gorące przystawki portugalskie, desery. Zapoznawano się z zasadami serwowania napojów, przygotowywania przyjęć okolicznościowych oraz obsługą konsumenta.
Uczniowie wzięli również udział w dwuetapowych warsztatach winiarskich. Pierwsza część – teoretyczna polegała na zapoznaniu się z podstawami produkcji wina. Część praktyczna odbyła się w winiarni Adega Ervideria, gdzie uczniowie zapoznali się z jej historią oraz najnowszymi technologiami produkcji win oraz zwiedzili nowoczesną winiarnię. Praktyki zawodowe to nie tylko praca. Po obowiązkach przychodzi czas na relaks.
W niedzielę, 18 marca wraz z grupą z technikum samochodowego z Chorwacji uczniowie zwiedzali Lizbonę. Po drodze udali się na klify oraz na plażę w Cascais. W ostatnim tygodniu pobytu nasi kucharze odbyli wycieczkę do ruin zamku Monsaraz. Pobyt w Evorze to dla młodzieży okazja do wzbogacenia swojego doświadczenia branżowego, rozwijania umiejętności, zetknięcia z odmienną kulturą, ale również okazja do zacieśnienia przyjaźni, sprawdzenia się w okolicznościach dotychczas nieznanych i do przeżycia niezwykłej, niezapomnianej przygody.