W tym roku Narodowe Święto Niepodległości ma wyjątkowy wymiar związany ze 100 letnią rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych postanowili uczcić ten czas poprzez kultywowanie rodzimej tradycji kulinarnej i wzięli udział w „Tygodniu gotowania polskich potraw”. W trakcie zajęć pracowni gastronomicznej młodzi kucharze przygotowali potrawy kuchni polskiej inspirowane barwami narodowymi. W menu pojawiły się tradycyjne potrawy staropolskie, a obok ich uwspółcześnione technologicznie wersje podawane zarówno na co dzień jak i od święta. Kulminacją tegorocznych gastronomicznych obchodów Święta Niepodległości były zmagania w konkursie „Potrawy Kuchni Polskiej”. Wzięło w nim udział sześć dwuosobowych zespołów uczniowskich z klas gastronomicznych, które przygotowały i zaprezentowały następujące dania:
Paula Jabłońska i Jakub Baszak ( II TŻiUG) – „Kluski śląskie z pieczoną polędwiczką i buraczkami ćwikłowymi”.
Paulina Gałęza i Łukasz Grabowiec i ( II TŻIUG) – „Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek z surówką staropolską”.
Agnieszka Długosz i Karolina Gębka (III TŻiUG) – „ Staropolskie roladki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty włoskiej”.Aleksandra Biesiada i Dominika Zawadzka (III TŻiUG) – „ Duszona pierś z kaczki”.
- 1. Martyna Świrk i Jowita Kuśmierz (III TŻiUG) – „Kurczak po polsku”.
- 2. Daria Kaczmarczyk i Szymon Banaś (IV TŻIUG) – „ Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem oraz surówką ze świeżych warzyw”.
Gościem specjalnym obchodów był regionalista opatowski pan Zbigniew Zybała, który przybliżył młodzieży zagadnienia kulinarne w Polsce na przestrzeni dziejów w cyklu prelekcji „Tajemnice i tradycje kuchni (staro)polskiej”. Uczniowie poznali wiele ciekawych informacji z historii polskich kulinariów od czasów Piasta i Rzepichy poprzez ucztowanie u Wierzynka, kuchenne rewolucje królowej Bony i kuchnie staropolską.
Kulinarne obchody 100-ecia zakończyły się degustacją potraw konkursowych w pracowni obsługi konsumenta, która na tę okoliczność została udekorowana w nawiązaniu do barw biało – czerwonych. Wszystkie potrawy były smakowite oraz przepięknie się prezentowały. Laureatami konkursu zostali: I miejsce - Jowita Kuśmierz i Martyna Świrk; II miejsce Dominika Zawadzka i Aleksandra BiesiadaIII miejsce – Daria Kaczmarczyk i Szymon Banaś.
Wszystkim uczestnikom konkursu dyrektor Magdalena Gdowska pogratulowała zaangażowania, kreatywności oraz wspaniałego wyczucia smaku, a zwycięzcom wręczyła nagrody. „Wiadomo, iż nie wszyscy mogli wygrać. Jednak udział w konkursie był dla mnie nie tylko źródłem nowych doświadczeń zawodowych, ale także okazją do zdrowej rywalizacji i dobrej zabawy” - powiedziała Karolina Gębka
Inspiratorkami i organizatorkami „Tygodnia gotowania polskich potraw” były nauczycielki Dorota Pitek, Agnieszka Spała i Monika Wicha.
„Możemy być dumni z pokoleń Polaków i naszej Ojczyzny” – powiedziała Aleksandra Biesiada z klasy III TŻiUG
„Celebrujmy nasze święta i zwyczaje, pielęgnujmy nasze tradycje i historię” – dodał Szymon Banaś z klasy IV TŻiUG.